13 December, 2012

Successful Entreprenuer


HOW DO YOU MEASURE SUCCESS?



People measure success in many different ways and on many different levels.  When setting goals in life, it’s important that we identify what success means to us personally, so that when we succeed we will know it.

Most of us, meletakkan kejayaan itu dengan duit yang banyak, kereta besar , rumah besar or pakaian yang mewah-mewah.

But actually itu hanya pencapaian setelah mengecapi kejayaan. Kejayaan ni bukan berlaku secara tiba-tiba ia perlukan usaha 1000% yang JITU. 


So, macam mana nak berjaya?

1.) Identify your GOALS setting





Matlamat terbahagi kepada dua:
Jangka Panjang dan Jangka Pendek.
List down time frame yang ada bila, macam mana nak capai dan sebagainya. Everthing must lay down on paper, bukan di lakaran minda! 

Without goals setting, kita tidak tahu kemana direction hendak dituju. Tanpa matlamat yang jelas tidak akan terkesan apa jua perkara yang kita lakukan

2) Knowledge is POWER!!
Bila kita tahu kita nak achieve something dalam bidang tersebut, no 1 dalam apa-apa jua keadaan ilmu mesti ada. Tak logic, nak berjaya tapi tak ada ilmu langsung. 
So disini hanis sentiasa tekankan sedia untuk BELAJAR. Anggap diri kita half glass empty. Agar mudah nak diisi. Ilmu ni boleh didapati di mana-mana, dengan syarat kita pergi berguru dengan orang yang sepatutnya. Awas jangan rujuk orang yang bukan dalam bidang yang berbeza. 

3)Action speaks louder than WORDS

Ramai yang sudah tahu tentang pribahasa ini, but tak semua faham. Bila kita sudah timba ilmu tadi, mestilah cepat bertindak. Ilmu hanya boleh tahan 36 jam sahaja kalau tak di apply. Otherwise nanti ibarat mencurahkan air di daun keladi je. As a result kita pun tak tahu apa yang kita belajar. Hanya pada teori sahaja.

4)Consistent

Dalam usaha kita untuk berjaya, kita tak boleh on and off. Or ikut mood. Rasa nak meroyan, nak tidur... or what so ever. Never in my life during my premium beautiful journey i did this. Even though masa tu so many obstacles datang, but what ever it is kita mesti teruskan. Skills tidak datang bila kita buat sekali dua kali. Success is sum of small effort day in and day out! Macam mana kita nak harapkan dapat hasil berbeza sedangkan kita asyik lakukan perkara yang Sama.

5)Finding the Right Mentor.


You see having the RIGHT MENTOR or someone to refer to is a BONUS. Not everybody get lucky to have a mentor to motivate them everyday. I wasn't lucky too. By the fact that the day I joined this business all I know I was on my lonely journey.. Luckily I have my husband who always be there for me. But I don't really regret or rasa sedih sebabkan tak ada leader disisi, itu lah penguat semangat hanis untuk terus berjaya dalam business ini dan berjanji I won't do the same like others. 

Nak cari someone who you can trust to motivate you, to coach you thru ups and downs memang susah. Tak semua orang berhati baik. Once bila dah jumpa pegang orang tu betul-betul. 


6)Sedia untuk di bimbing





To be a good leader you have to be a good follower. Susah lah kalau kita ada ideology kita sendiri. Or kita letakkan gap antara kita and our mentor. Eventho mentor might be very young but in terms of the experience dia lebih.

7) STEP UP!!



Jangan duduk di takuk yang sama... Sentiasa upgrade diri from time to time. Always feel that you are far behind so that kita akan kejar secepat mungkin untuk kedepan. Jangan cepat rasa puas hati. This is what I do all the time, so that I know banyak lagi kekurangan diri hanis.. Imagine dulu masa when my first trip to Tokyo me and raz je yang pergi and up until today bukan 1 bus je we conquer flights! Our success has no boundaries! You can go higher you can go deeper... there is nothing above you and beneath you and your dreams...

8) The road to success is going to be long, so remember to enjoy the journey



Perjalanan kita masih jauh banyak lagi kita kena tempuhi. So remember, bila ada cabaran sikit pun bukan untuk jatuhkan kita buat untuk mematangkan kita dan take us even higher!

Dalam detik-detik mencapai kejayaan, mesti ada pahit manisnya... dan semua ni akan menjadikan kita a better and stronger person than we used to be! So be it!! 

9) 90% hardwork 10% luck!!


We all know there is no such thing as overnight success.. all this requires a lot lot of hard work. Even nak kahwin dengan laki kaya pun kena ada hard work nya dulu kan? :P People with luck will tell you there’s no easy way to achieve success--and that luck comes to those who work hard

10) Change your attitude you will change the WORLD!



Perkara yang senang cakap tapi susah nak buat. KEnapa? Sebab sikap perangai orang ni berbeza-beza. It depends on how you were raised when you were a child. So perangai kita say umur dah 30 tahun, mesti la banyak sikap negative/positive dari kecik dah tertanam dalam diri kita. Rupa paras actually senang nak ubah tapi sikap perangai yang susah nak ubah. 

Successfully changing attitude is dependent on a change in mindset, successfully and changing your mindset is dependent on whether or not you REALLY want to CHANGE.
Going from pessimistic to optimistic can be difficult but it will result in a brighter and more enjoyable life

Remember this:





8 comments:

Iylia Hani said...

Sangat termotivated... tq Hanis :-)

naa kamaruddin said...

Thank you for sharing ;)
coming from someone like you, memang terbukti elemen-elemen inilah yang perlu ada untuk berjaya.
I will follow you Hanis!

Anonymous said...

dearest hanis,

thank you for sharing this insight. apart from all the colours you brought with you in your blog- the bags, the dresses, the shoes- a sharing of inspiration like this makes it a whole lot more meaningful.

gaya penulisan seorang yang berjaya like you memang berbeza dengan orang biasa. in which i hope can touch hearts and trigger minds to take the first leap of faith.

please do keep sharing your precious insights with the public because mutiara kata dari orang berjaya banyak manfaatnya pada yang lain :)

adam afiq said...

best untuk di baca, seronok untuk di buat :) thanks kak hanis :)

Top Agent - Lembah Pantai said...

Kata-kata yang penuh bersemangat..Thanks Leader..

Top Agent - Lembah Pantai said...

thanks leader...buat saya lebih bersemangat di tahun baru ni...

Rose Maamor said...

Thank you for sharing hanis.. I will follow you!

Anonymous said...

The name hanishaizi is always talking by hai-o members.i'm newest member n always keep follow ur blog n website to learn how to be a top agent n succesful woman.a bouquet of congratulation to u hanis.u r such a great woman n supermom ;-)